Fransk satsing på norsk vindkraft

Et av de raskest ekspanderende havvindmarkedene i Europa er utvilsomt Frankrike. Franskmennene søker nå norsk kunnskap for ulike løsninger for best mulig utnyttelse av vindkraft. Det ligger et omfattende potensial for eksportering av den norske vindkraften. Også innen maskinverktøy for tunge jobber ligger det mye innovasjon fra selskaper som Akutt som leverer alt av maskineri for betongsaging og kjerneboring. Norge ligger med andre ord på ingen måte på latsiden når det gjelder utvikling av ny innovativ teknologi.

Flytende havvind – stor eksportsatsing fra Norge

En av de aller største eksportsatsingene i Norge er utvilsomt flytende havvindkraft. Allerede nå er den franske delegasjonen i Norge for å søke kunnskap om hvordan teknologien bak flytende vindkraft utvikler seg og som har gjort Norge til ett av de ledende landene i Europa når det gjelder utnyttelse av flytende vindkraft.

Denne franske delegasjonen fra selskapet Occitanie har satt seg som mål å knytte markedene sammen når det gjelder flytende havvind. Selskapet har allerede planer om å konstruere et anlegg for havvindutnyttelse som til sammen kommer til å levere imponerende 3 GW.

Som det ledende landet når det gjelder flytende vindkraft, er Norge et land av store interesse for det franske selskapet når det gjelder å skaffe seg mer kunnskap om de norske bedriftene.

Når Frankrike går i gang med byggingen av hele 7 vindparker som er bunnfaste, ligger det gode muligheter for å sikre seg gode kontrakter for norske bedrifter. Ikke nok med dette, franskmennene planlegger også å bygge 4 pilotvindparker som er flytende og er allerede i gang med anbudsrunden for den største av dem. Et selvsagt besøk for den franske delegasjonen var Hywind Demo. Dette er den første flytende havvindturbinen som er produsert i verden og som ligger på Karmøy.

Den norske havneutviklingen er av stor fransk interesse

Men franskmennene er også meget interessert i å lære mer om den norske havneutviklingen og selve infrastrukturen som disse prosjektene er bygget opp med. De aller fleste vindturbinene og annet utstyr blir loset gjennom diverse norske havner. Disse er også operasjonsbaser og vedlikeholdsplasser for vindparkene. Franskmennene har allerede vært i møter med norske representanter for Karmsund Havn og diskutert utbyggingen av Utsira Nord. Dette området er ment for utbyggingen av den flytende vindkraftsatsingen.

Store europeiske markedsmuligheter åpner seg

Per i dag har Europa en total kapasitet av havvindkraft på 22 GW. Dette anslås imidlertid å økes til 450 GW innen utgangen av 2050. Norge har en overlegen kunnskap innen offshore-prosjekter etter mer enn 50 år med spesialkompetanse innen maritime prosjekter, noe som enkelt kan overføres til prosjekter for flytende havvindkraft.

Norsk innovasjon av maskineri for betongsaging og kjerneboring

Det er ikke bare innen utnytting av flytende havvindkraft at Norge spiller en ledende rolle i markedet. Også innen betongsaging og kjerneboring, er for eksempel et selskap som akutt.info en anerkjent leverandør av maskinutstyr til bygg- og anleggsbransjen.

Kvalitet i verdensklassen

Også svenskene har bidratt til mye innovativ nyskapning innen denne typen maskineri og verktøy av kvalitet i verdensklassen. Et eksempel på deres produkter er Pentruder-maskiner fra det familidrevne selskapet Tractive AB som har sitt hovedkontor i Borlänge i Sverige.