Viktigste materialene i konstruksjoner

Å bygge hus og konstruksjoner krever at man kjenner til menneskekroppen. For et vakkert middelalderhus eller moderne skyskraper er ikke bare en gjenstand bygget opp med håndkraft og kran, men har en helt avgjørende solid struktur. De første ingeniørene bygget hus som legoklosser, mens i dag skal vi både ha hus som tåler vær, belastning og tidens tann.

Konstruksjoner består av flere elementer:

  • Grunnmur
  • Reisverk
  • Takstoler
  • Isolasjon
  • Vegger indre/ytre
  • Tak/gulv
  • Vannløp
  • Elektrisitet

Å bygge handler om effektiv og økonomisk forbruk. Men i dag handler det også om å bruke materialer som er gjenbrukbare og bærekraftige.

Betong

Betong er en blanding av sand og vann og blandingen vi kjenner som sement. Sement kan bestå av forskjellige kjemiske forbindelser, for eksempel med råmaterialer som kalsium, jern og aluminium. Grunnen til at sement er viktig, er at den har bindende egenskaper.

Betonggulv har blitt mer populært i norske hjem i de senere årene. Med grå tepper får man en varmere følelse i det industrielle uttrykket som gulvet gir.

Trevirke

Det er vanlig på bruke det svært anvendelige materialet tre i husbygging. Det er ikke bare fordi det er så lett tilgjengelig, men også på grunn av dens egenskaper. Det er lett å bygge med tre og den isolerer bedre enn mye annet. Trevirke kan kuttes opp i planker som det er lett å bygge med. Trevirke brukes ofte i reisverk fordi de har elastiske og solide egenskaper. Dessuten kan tre limes, noe som gir svært robuste reisverk. Takstoler og møner lages ofte av trevirke.

Isolasjon

Isolasjon er noe som produseres av billige råmaterialer, men det produksjonen er kostbar og energikrevende. En fabrikk som Glava bruker enorme summer i elektrisitet for å omdanne sand, stein og glass til isolasjonsplater. Materialene går gjennom en prosess som ligner litt på hvordan man lager sukkerspinn. Tynne tråder av grunnstoffene lages i en sentrifuge som har smeltet dem i en ovn som holder 1400 grader Celcius.