Eksplosjonen ombord SS Sultana

SS Sultana var en dampbåt som kjørte på Mississippi-elva og Ohio-elva, og som dessverre eksploderte sent i april 1865, og regnes som en av USAs verste katastrofer ombord på et skip. Denne båten hadde faktisk utrolig avansert sikkerhetsutstyr, så hvordan kunne det gå så galt med en båt som egentlig skulle være så trygg?

Når man tenker på en katastrofal konstruksjon, tenker man stort sett på at det er noe galt med det opprinnelige designet av konstruksjonen, men det er likevel ikke tilfellet her. Problemet kom nemlig ikke før en midlertidig reparasjon ble utført. En av dampbåtens kjeler, som sørget for damp til å drive båten fremover, hadde nemlig begynt å lekke noen dager før eksplosjonen. Da ble det kun utført en midlertidig reparasjon på ordre fra kapteinen, som ville komme seg fort av gårde. Valget skulle vise seg å bli dødelig, da den midlertidige reparasjonen la ekstra press på kjelen, og det endte med at tre av fire eksploderte. Eksplosjonen startet en ukontrollerbar brann, og det er antatt at mellom 1500 og 1800 passasjerer mistet livet i ulykken.

Menneskelige feil er rot til mye vondt, og tragedien ombord SS Sultana er intet unntak. Likevel kan man lære av en slik ulykke, og det er det bare å håpe at alle har gjort.