Konstruksjon i gamle Hellas

Det kan være lett å tenke at konstruksjon i gamle Hellas ikke var særlig mye å skryte av, det er tross alt utrolig lenge siden. Det er sant at grekerne hadde en rekke ordinære bygninger som ikke var særlig spennende. Men grekerne er også kjent for å ha tatt mange steg fram i konstruksjonsteknologien. I gamle Hellas fant man nemlig både vannhjulet, spiraltrapp, krana og mye mer.

Gudetemplene

Selv om det er utrolig lenge siden, må vi ikke glemme at grekerne faktisk klarte å bygge de verdenskjente gudetemplene. Disse ble bygd av stein, og var store konstruksjoner som fortsatt blir beundret den dag i dag. Det er også inni et av gudetempene, nemlig Apollos tempel på Didyama, at vi finner den eldste konstruksjonstegningen. Den avbilder en steinvegg med søyler som aldri ble fullført, og derfor ble heller aldri tegningen ødelagt, hvilket er heldig for oss, da den gir oss et innblikk i tidlig konstruksjonsplanlegging.

Strukturen på de greske konstruksjonene var stort sett veldig enkel. De bestod stort sett av søyler og bjelker som grekerne er så kjent for, uten særlig mye buer eller liknende. Likevel var det mulig for grekerne å konstruere slikt da de la ned arbeidet som var nødvendig, for man vet at de også har konstruert buebroer.

Avanserte tenkere

Gamle Hellas var fylt med matematikere som satt inne med utrolig mye kunnskap, og man vet at de blant annet forstod hvordan trinser fungerte, hvilket gjorde det mulig å bygge blant annet kraner, slik at grekerne mye enklere kunne forflytte steinene opp i høyden på konstruksjoner. Måten matematikerne tenkte på er noe vi fortsatt ikke helt forstår i dag, for det var blant annet ved hjelp av disse matematikerne at man kunne bygge Parthenon, som var et stort tempel på Akropolis i Athen, til ære for byens skytsgudinne Athene. Hvilke metoder som er benyttet for å bygge dette templet ,er fortsatt et mysterium den dag i dag.

Gamle Hellas var en periode hvor overraskende mye skjedde, til tross for hvor lenge det faktisk er siden. Grekerne brakte konstruksjon som fagfelt mange steg fram i tid med fantastiske nye konstruksjoner, i tillegg til å reise storslåtte gudetempler som fortsatt evner å fascinere folk den dag i dag. Dette viser at selv med mye mindre kunnskap enn vi har i dag, er det mulig å konstruere helt utrolige ting dersom man våger å tenke nytt og legger arbeid i det.