Mogularkitektur

En av de mest spektakulære byggestilene som noensinne har blitt funnet opp av mennesket, er den sørasiatiske mogularkitekturen. Denne stammer fra det tyrkiske og islamske mogulriket, som fantes på Det indiske subkontinentet fra 1500-tallet av. Bygningene og anleggene som ble bygget med mogulstil kan foruten i India finnes i Afghanistan, Pakistan, Bangladesh og Nepal. Ofte var det persiske arkitekter som stod for utformingen, mens indiske arbeidere stod for byggingen.

[IMAGE=cACnzOcEL5e2.jpg]

Reis ned og bli inspirert

Fortidens storslåtte arkitektur og iøynefallende byggverk er endeløst fascinerende, og får oss til å måpe den dag i dag. Det er liten tvil om at de indiske arbeiderne hadde litt av en jobb med å få reist disse kolossale byggverkene, som du selv kan besøke om du reiser til et av de nevnte landene. Å reise er ikke billig, men planlegger du lenge i forveien og sparer så mye du kan, kan drømmen fort bli realisert. Et tips er å handle nødvendig bilinnredning på worksystem.no, hvor du får god kvalitet til en rimelig penge.

Taj Mahal

I det nordlige India finner du det storslåtte og elegante Taj Mahal, det mest berømte av alle modulbyggene som finnes. Dette mesterverket er et såkalt mausoleum, som er betegnelsen på et bygg hvor de døde hviler. Er det ett bygg du får sjansen til å besøke under en reise til India, bør denne være øverst på listen. Du vil fort forstå hvorfor bygget regnes blant at av de mest praktfulle stykke arkitektur på hele Det indiske subkontinentet, og hvorfor mausoleumet er å finne på UNESCOs verdensarvliste.

Taj Mahal ble i sin tid bygget av Shah Jahan, som var stormogul mellom 1628 og 1658. Bygget ble reist til minne om stormogulens favorittkone, som hadde døpenavn Arjumand Banu Begum. Hennes tilnavn var imidlertid Mumtaz Mahal, som betyr palassets pryd. Mumtaz Mahal hadde dødd under fødselen av sitt fjortende barn. Det sies at Shah Jahan også hadde planer om å få bygget et mausoleum til seg selv, men aldri kom så langt da han ble tatt til fange av sin egen sønn Aurangzeb. Dette mausoleumet skulle være i sort marmor.

Typiske trekk ved mogularkitektur

Innen mogularkitekturen ble det lagt særlig vekt på symmetri, struktur og balanse. Det er også vanlig med reflekterende basseng. Når du besøker bygg laget i denne stilen vil du også se enorme kupler, minareter, dekorative gjerder i stein samt høye porter som går i buer innover. På hver side av Taj Mahal vil du finne to moskékopier, noe som sørger for symmetrien. Det er vanlig at minaretene bøyer seg en smule ut over fra hovedbygget. Dermed vil de ikke falle på bygget under jordskjelv. Her har det med andre ord vært snarrådig arkitekturarbeid involvert, noe som fascinerer arkitekter den dag i dag.